Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Poznaj potencjał dojrzałych Kobiet na rynku pracy!

W obliczu dynamicznie zmieniającego się rynku pracy, firmy muszą dostosowywać swoje strategie rekrutacyjne, aby przyciągnąć i zatrzymać najlepsze talenty. Dojrzałe kobiety wnoszą unikalne doświadczenie, umiejętności, perspektywę i wiedzę, które mogą wzbogacić każdą organizację. Pokolenie dojrzałych pracowników, nazywane Pokoleniem Flexi, wyróżnia się unikalnymi cechami i potrzebami, które wyróżniają je od wcześniejszych generacji. Pomimo to dojrzałe kobiety często napotykają barierę wieku i stereotypów w miejscu pracy. Ich potencjał często jest niedoceniany, co prowadzi do marginalizacji i wykluczenia z procesów rekrutacyjnych oraz rozwoju zawodowego. Dlatego też Flexi.pl razem z Fundacją Reflexion organizuje projekt, którego celem jest wsparcie zawodowe kobiet z Pokolenia Flexi.

Cele projektu:

• Zwiększenie świadomości na temat wartości i oczekiwań dojrzałych kobiet na rynku pracy.
  • Wsparcie firm w dostosowaniu strategii rekrutacyjnych, aby lepiej odpowiadały potrzebom i umiejętnościom kobiet dojrzałych.
  • Umożliwienie kobietom dojrzałym prezentowania swoich umiejętności i doświadczenia w sposób, który będzie doceniany przez potencjalnych pracodawców.

Zakres działań projektu:

• Analiza potrzeb i trendów rynkowych – przeprowadzenie badań nad oczekiwaniami dojrzałych kobiet na rynku pracy oraz identyfikacja aktualnych trendów.
  • Badania Rynkowe – przeprowadzenie badań dotyczących oczekiwań Pokolenia Flexi i aktualnych trendów na rynku pracy.
  • Raport – przygotowanie raportu przedstawiającego wyniki badań oraz rekomendacje dla firm.
  • Badanie przygotowywane razem z firmą.
  • Szkolenia i warsztaty: warsztaty dla firm – edukacja działów HR w zakresie potrzeb i wartości dojrzałych pracowników oraz opracowywanie strategii rekrutacyjnych uwzględniających te elementy. Warsztaty dla kandydatek – szkolenia z zakresu umiejętności aplikacyjnych, budowania marki osobistej oraz skutecznego poszukiwania pracy, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju kariery.
  • Platforma rekrutacyjnaFlexi.pl oraz uruchomienie nowej platformy internetowej, która łączy firmy z przedstawicielami Pokolenia Flexi. Platforma umożliwia Kandydatom publikowanie ogłoszeń, w których mogą zaprezentować swoje umiejętności i doświadczenie, a firmom umożliwia pozyskanie dojrzałych pracowników “na żądanie” i w czasie rzeczywistym.
  • Kampania promocyjna – przeprowadzenie kampanii w mediach społecznościowych, promującej wartość i potencjał dojrzałych kobiet na rynku pracy.
  • Promocja Pracodawców: Przygotowanie materiałów promujących firmy jako miejsca pracy przyjazne dla Pokolenia Flexi.
  • Kanały promocji – FB i LI.
  • Budżet – 50 – 100 tys.

Grupa docelowa:

• Pracodawcy – firmy, korporacje i organizacje, które chcą zatrudniać i rozwijać dojrzałe specjalistki, a także dostosować swoje praktyki rekrutacyjne do potrzeb pracowniczek z Pokolenia Flexi.
  • Kandydatki – kobiety dojrzałe poszukujące pracy, która pozwoli im wykorzystać zdobyte przez lata doświadczenie i rozwijać się zawodowo.

Korzyści dla firm:

• Dostosowanie strategii rekrutacyjnej – pozyskanie wiedzy na temat tego, jak przyciągnąć i zatrzymać dojrzałe specjalistki.
  • Zwiększenie atrakcyjności pracodawcy – promowanie firmy jako miejsca pracy przyjaznego dla dojrzałych kobiet, co zwiększa atrakcyjność marki jako społecznie odpowiedzialnego pracodawcy.
  • Budowanie pozytywnego wizerunku – udział w projekcie jako wsparcie dla dojrzałych kobiet przyczyni się do budowy pozytywnego wizerunku firmy.

Partnerzy projektu:

• Potencjalni partnerzy – firmy z sektora HR, agencje rekrutacyjne, organizacje wspierające równość i rozwój zawodowy kobiet.
  • Współpraca z partnerami – partnerzy mogą wspierać projekt finansowo, oferując miejsca na szkolenia, promując projekt oraz tworząc treści edukacyjne.

Projekt jest innowacyjnym podejściem do integracji wartości i potrzeb dojrzałych kobiet z wymaganiami współczesnego rynku pracy. Poprzez badania, szkolenia, rozwój platformy oraz kampanię promocyjną, projekt ma na celu stworzenie bardziej inkluzywnego i efektywnego rynku pracy dla dojrzałych specjalistek. Wierzymy, że wspólna praca nad tym projektem przyniesie korzyści zarówno pracodawcom, jak i dojrzałym kobietom, wspierając ich rozwój zawodowy i integrację na rynku pracy.

Zapraszamy firmy i rekruterów do odwiedzenia Bazy Specjalistów na Flexi.pl oraz zapoznania się z ogłoszeniami kandydatek z Pokolenia Flexi. Razem rekrutujmy dojrzałe pracowniczki!