Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Uchwała

Informacje

Widząc spójność pomiędzy celami przyświecającymi redakcji miesięcznika „W drodze”, a założeniami statutu Fundacji Reflexion, w szczególności wymienionymi w punktach 4, 6 i 13, fundacja zdecydowała się wspierać działania redaktora naczelnego miesięcznika „W drodze” ojca Romana Bieleckiego OP oraz zespołu redakcyjnego.

Miesięcznik „W drodze” jest ogólnopolskim magazynem wydawanym od 1973 roku z inicjatywy dominikanina ojca Marcina Babraja. Adresowany jest do katolickiej inteligencji, do osób wierzących i poszukujących. Środowisko skupione wokół tego tytułu odegrało istotną rolę w kształtowaniu oblicza polskiego Kościoła, a także życia społecznego i politycznego naszego kraju. W czasach komunistycznej cenzury miesięcznik był przestrzenią wolnej wymiany myśli autorów rodzimych oraz zapewniał polskiej inteligencji kontakt ze stanem ówczesnych debat teologicznych i filozoficznych na Zachodzie. Dla wielu autorów miesięcznik „W drodze” był jedynym miejscem, gdzie mogli publikować swoje utwory. Byli to między innymi Gustaw Herling Grudziński, Stanisław Barańczak, Roman Brandstaetter, Kazimiera Iłłakowiczówna.

Osoby skupione wokół miesięcznika miały udział w kształtowaniu dojrzałego, nowoczesnego społeczeństwa, gotowego do współtworzenia nowej, niezawisłej Polski po 1989 roku. Do dziś „W drodze” jest miejscem spotkania i dialogu światopoglądowego, tak bardzo potrzebnego w dzisiejszych czasach, narażonych na ideologiczne traktowanie wartości fundamentalnych.

W uznaniu roli jaką miesięcznik odgrywa na przestrzeni pół wieku swego istnienia w 2023 roku został on uhonorowany nagrodą „Totus Medialny” przyznawaną przez Episkopat Polski i Fundacje „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

Wsparcie jakie Fundacja Reflexion udziela redakcji miesięcznika obejmuje pomoc przy organizacji comiesięcznych dyskusji otwartych z udziałem publiczności, które są częścią obchodów 50-lecia miesięcznika „W drodze”. Są to spotkania organizowane w 2024 roku, w różnych miejscach Poznania, a ich tematyka daje możliwość spotkania ludzi o różnych światopoglądach. W każdym z tych wydarzeń uczestniczy od 150 do 200 osób z różnych grup społecznych. W trakcie spotkań, które można obejrzeć później w internecie widoczny jest rollup Fundacji Relfexion, a na materiałach promocyjnych, w miarę możliwości, jest również umieszczane logo fundacji. Fundacja pokrywa koszty noclegów dla zaproszonych gości.

Fundacja będzie wspierać również realizację cyklu rozmów zatytułowanych „Dobrze się wierzy literaturą”, prowadzonych przez ojca Romana Bieleckiego OP z rektorem Uniwersytetu Śląskiego, profesorem Ryszardem Koziołkiem, które ukazywać się będą na łamach miesięcznika „W drodze” w 2025 roku, a w formie podcastu na platformie Spotify.

Fundacja wsparła również uroczystą galę z okazji 50-lecia istnienia miesięcznika „W drodze”,

Wszystkie te działania wymagały środków, które przekraczają możliwości finansowe redakcji „W drodze”.

Informacje